Nuffnang

Pengikut

Khamis, 29 Oktober 2009

Lactuca Sativa


Salad atau nama saintifiknya Lactuca Sativa merupakan sayur mentah yang kaya dengan pelbagai khasiat. Teksturnya yang rangup dan rasanya yang segar amat sesuai di makan mentah. Salad kaya dengan zad besi,kalsium, fosforus, sodium, potassium, vitamin A, vitamin C, magnesium dan Zink.

Antara kelebihannya dapat merawat masalah insomnia. Pangambilan salad dalam diet seharian menyebabkan tidur anda menjadi lebih nyenyak dan tenang. Selain itu salad juga dapat mampu mengurangkan paras gula dalam kandungan badan, mencegah kanser,gout, penyakit jantung dan masalah penghadaman.

Mengamalkan sayuran mentah seperti salad dan ulaman-ulaman adalah merupakan rahsia generasi dulu lebih sihat dan bertenaga. Salad juga dapat menurunkan suhu badan yang panas selepas kita memakan daging lembu, daging kambing, rempah ratus, cabai dan bawang.

Selalunya salad hanya menjadi penghias kepada makanan lain seperti ikan, daging dan sebagainya. Akhirnya salad hanya di buang tanpa di makan. Anda boleh mengamalkan makan salad dalam diet seharian kerana harganya yang murah berbanding dengan pelbagai khasiat yang kita perolehi.

Dalam satu kajian di Sewden mendapati pengambilan salad mampu merawak masalah kanser buah pinggang khususnya di kalangan wanita. Namun hari ini salad kerap di makan bersama dressing seperti Mayonis. Ini serba sedikit akan menurunkan khasiat salad.

Mulakan langkah anda makan salad hari ini. Bagi orang Malaysia salad selalu digunakan dalam laksa dan burger. Namun adalah lebih baik jika salad di makan begitu sahaja ataupun dijadikan ulam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...