Nuffnang

Pengikut

Rabu, 28 Oktober 2009

Cikgu Wayar PutusCerita 21 Top 60

Dalam dunia pendidikan kita akan berjumpa pelbagai ragam guru dan pegawai pendidikan. Kepelbagaiaan ini wujud di semua peringkat sama ada kementerian, JPN,PPD dan sekolah. Ragam-ragam ini yang mewarnai rencah sari dunia pendidikan. Kalau bercerita tentang budak sekolah lagilah banyak kerenah dan cengkadaknya.


Hari ni aku nak cerita pada kome tentang seorang pendidik yang tiada istilah dapat mengambarkan tentang dirinya.. Kadang-kadang macam tak betul pun ada, macam sasau pun ada. Senang cerita aku istilahkan wayar putus.


Lokasi sekolahnya terpaksalah aku rahsiakan. Dia ini merupakan seorang guru wanita yang baru dipostingkan daripada daerah lain. Berdasarkan sumber yang boleh dipercayai di sekolah lama pun baynyak masalah yang ditimbulkan. Memang agak sukar bagi mana-mana pentadbir sekolah nak handle orang macam ni.

Semasa mula-mula dia dipostingkan di sekolah sekarang, dia merwar war kepada semua orang bahawa dia dihantar ke situ dengan membawa satu misi kementerian. Itulah sebabnya dia di hantar ke situ. Olah kerana dia ni hebat dan sentuhannya sentiasa menjadi maka dia di hantar ke sekolah tersebut untuk merubah keadaan disitu.


Katanya lagi mana-mana sekolah yang dia pergi dia menggalas tugas dan misi kementerian untuk membetulkan sekolah tersebut. Kiranya dia ni troubleshooter la. Sebenarnya troublemaker. Katanya lagi dia mempunyai banyak idea canggih yang tak mampu difikirkan oleh orang lain. Bukan main power ayat dia ni.

Oleh kerana kata sudah terlepas daripada mulut maka terpaksalah dikotakan semua janji tersebut. Seterusnya dia memulakan sentuhan ajaibnya yang pertama . Antara sentuhan ajaibnya yang memberi impak besar kepada sekolah ialah dia menawarkan diri untuk menulis kata-kata hikmat pada dinding sekolah.


Setelah mendapat kebenaran darpada pihak Pengetua maka projek tersebut dimulakan lah dengan menelan kos berjuta-juta ringgit. Semua orang menanti dan menunggu sentuhan ajaib serta idea canggih yang diwar-warkan sebelum ini.


Hampir semua dinding sekolah ditulisnya dengan kata-kata hikmat. Macam-macam kata hikmat ditulisnya. Namun hasilnya amatlah mendukacitakan. Aku tengok dah macam contengan anak-anak aku kat dinding rumah .


Warna yang digunakan langsung tak matching. Kome bayangkanlah semua dinding kat sekolah berkeadaan begitu. Bayangkan setiap masa kita melihat contengan yang menyakitkan mata.

Apabila diberitahu tentang tulisan tersebut.Dengan pantas dia menjawab inilah teknik freehand. Katanya kepada seorang Cikgu Seni. Mungkin pada anggapannya Cikgu seni tak tau apa itu Freehand. Kalau cantik tak pa. Ini ikut suka dia je.


Apa yang terlintas dalam kepala dia, dia akan tulis. Oleh kerana dia tak sukat dinding tu dengan ukuran tertentu maka ada perkataan yang tak muat di barisan pertama dia akan sambung di barisan kedua. Contohnya Sekolah ku Syurga ku. Setengah pekataan Syu kat baris atas. Sambungan rga kat bawah. Kome bayangkan lah.

Maka memang berubahlah keadaan sekolah tersebut dengan sentuhan ajaibnya. Berjaya juga misinya nak membawa perubahan yang besar. Semua orang pening kepala tengok apa dia buat. Dia buat selamba je malah sangat berbangga dengan hasil kerja seni masterpiece yang agung itu. Kalau Picasso tengok tulisan ni mau pengsan agaknya. Mungkin ini juga yang dia katakan idea canggihnya itu. Memang Cangggggggihhhhhhhhh....


· Baru-baru ni dinding tersebut telah dicat semula.

4 ulasan:

 1. Wah itu memang sentuhan ajaib.. terlebih ajaib kot.. kenalah bersabar dengan kerenah org camnie kan.. klu kena pulak dia menyusahkan hidup kita lagi haru..

  BalasPadam
 2. memang haru biru sekolah dibuatnya. Dapat sorang macam ni tak tidur malam pentadbir sekolah

  BalasPadam
 3. agak2 kat sekolah sini ke cikgunye?

  BalasPadam
 4. bukan,kisah ini kat sekolah lama cikgu,

  BalasPadam

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...