Nuffnang

Pengikut

Isnin, 28 Disember 2009

Cakcibo


Kesiannya anak-anak zaman sekarang ada yang masih tidak dapat mengenal haiwan tertentu. Lembu dengan kerbau tak kenal. Ada juga yang tidak dapat mengenal antara kambing dan lembu. Inilah yag berlaku kepada anak aku satu ketika dulu.

"Ayah ramainya lembu tu."kata anak aku kepada aku. Lain macam pulak bunyinya. Aku pun memerhatikan lembu yang ditunjukkan oleh anak aku. Rupa-rupanya bukan lembu tetapi kambing. Jenuh pulak aku menerangkannya serta membetulkan penjodoh bilangan yang salah.

Pada satu masa yang lain "Ayah tadi una nampak 2 orang lembu tengah makan rumput". Alamak dah dua orang lembu pulak. Abang dan kakanya sudah mula ketawa. Cuba anda bayangkan kalau betul yang makan rumput itu orang tak ke pelik bunyinya. Lagi sekali aku membetulkan penjodoh bilangan.

Ketika berkunjung pula ke rumah sahabat baik aku yang melaui kawasan perkampungan. Anak aku bersuara "Ayah lembu tu laju betul larinya". Sebenarnya apa yang ditunjuknya bukan lembu tetapi kerbau. Terpaksa pulak aku menerangkan perbezaan antara lembu dan kerbau.

Yang paling aku tak tahan pada satu hari ketika melalui satu jalan anak aku yang nombor 3 bersuara "Ayah kambing nak pergi mana, beratur je dia jalan" Alamak ini kes parah kerana babi disangkakan kambing. Terpaksa lah aku menerangkan yang itu bukan kambing tetapi babi.

Sampai ke hari ini anak aku yang nombor 3 ni masih tak dapat membezakan kerbau dan lembu. Kalau nampak seladang rasanya lagi le dia confius. Dah jenuh aku bawa ke zoo taiping, masih juga dia confius. Sebaliknya anak yang nombor empat lebih mengenal binatang-binatang yang dia jumpa.

Agaknya kalau aku sebut cakcibo lagi dia konfius. Takut tersilap sebut je jadi J*b%. Seronokkan jadi seorang ayah yang dapat menerangkan ke konfiusan anak-anak.

3 ulasan:

 1. haha...
  tu memang betoi...
  teman dah try dolo.....
  ramai bebudak sekarang idak tahu apebendanya..
  cakcibo!

  great retrospektif!!

  BalasPadam
 2. Tadi balik mesyuarat ckLah beli buah tampoi....

  Anak-anak bantai gelak bila dengar namanya...

  BalasPadam
 3. Kulup ludin
  bila aku tunjuk gambor cakcibo, anak nombor empat cakap ayah ini bukan cakcibo ini dragonfly

  Cklah
  Mungkom mereka ingat buah tu untuk orang gila kut

  BalasPadam

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...