Nuffnang

Pengikut

Isnin, 10 Ogos 2009

Kelemai @ Gelemai



Selepas puas menikmati capati aku pun meneruskan perjalanan ke Ipoh. Kali ini aku nak singgah ke warung tepi jalan yang ada menjual makanan tradisional. Makanan ni antara makanan Favourite ayah aku. Memandangkan ayah aku demam sekarang ni aku harap makanan akan dapat membuka selera ayah aku.

Makanan ni makanan Tradisional Orang Rawa. Walaupun ayah aku bukan orang rawa tapi dia cukup suka ngan makanan ni. Mungkin juga kerana ayah aku ramai kawannya terdiri daripada orang rawa antaranya arwah Pak Cik Mat Rawa, arwah Pak Mahadi dan ramai lagi.

Arwah emak aku sampai buleh cakap rawa lah dik penangan lamanya berkawan ngan orang rawa. Downline aku dalam Sureco Pak Cik Rahman Besout pun rasanya orang rawa Sg. Itik. Dan kalau tak silap aku Ustaz Akil Hay pun orang rawa. Rasanya kampung dia pun are-area ni jugak.

Minggu lalu aku dah lalu jalan ni tetapi disebabkan terlampau cepat nak sampai ke Ipoh aku terlepas warungnya. Minggu ni aku memandu agak slow sedikit. Takut terlepas lagi warungnya . Dari jauh aku dah nampak makanan yang aku maksudkan itu bergantungan di tepi jalan.

Aku memberhentikan kereta. Aku disambut oleh Pak Cik Shahrudin dan cucunya. Sambil memilih makanan tersebut yang bergantungan aku bertanya sedikit info tentang makanan tradisonalnya dengan Pak Cik Sharudin. Kata Pakcik Shahrudin ada yang menyebut makanan sebagai kelemai atau gelemai.

Bahan-bahan asasnya terdiri daripada tepung beras, gula dan minyak kelapa buatan sendiri. Sekali imbas kelemai ni macam lemang. Tetapi kelemai menggunakan buluh jenis serik yang tebal. Kulitnya diraut putih dan di bakar macam lemang. Kira-kira 2 jam dibakar maka masaklah kelemai ni.

Kalau lemang bahagian dalamnya digulungkan daun pisang yang bertindak sebagai pelapik. Tetapi kelemai tidak menggunakan daun pisang. Bahan-bahan tersebut terus sahaja di masukkan ke dalam buluh. Namun jangka hayat Kelemai lebih panjang dan lambat basi.

Rasanya memang sedap. Kalau tak percaya cuba la. Aku pun makan sikit sekadar rasa. Tak berani makan banyak takut............Sekali imbas Pak Cik Sharudin ni macam macam muka arwah tok aku pun ada.

3 ulasan:

  1. Anjang... Pak Uda ni...

    Nak tahu hal Rawa ni gi surf sekondakhati.blogspot.com...orang Rawa Malaysia dah ada "union"....Sungkai pun majoriti Rawa...hampir 8- 9 generasi..termasuk Pak Uda....Tapi dah tak tahu cakap Rawa...Gunung Mesah Gopeng tu orang Rawa Sungkai yg buka...Nak tahu detail tanya cikgu Zaman(pesara) kat Taman Syarikat Sungkai....

    BalasPadam
  2. thanks for info, cikgu zaman ni guru besor saya dulu. Anak dia kawan saya hasbul dan halim

    BalasPadam
  3. nur fatimah nasir12 Mac 2013 7:49 PTG

    salam...blh x saudari berikan alamat @no telefon org yg wat kelemai ni..kami nk wat lawatan IKS tentang kelemai ni utk tujuan pembelajaran dan pengajaran.. ni emel sy..harap sgt2 adik ley tlg kami.. fetty_84@yahoo.com

    BalasPadam

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...