Nuffnang

Pengikut

Selasa, 14 Disember 2010

Ayam Penyet Ria - Shah Alam


Selepas tamat sesi pada hari pertama ESQ For Teen untuk anak pertama aku, pada waktu malamnya aku membawanya bersama keluarga untuk makan malam. Jenuh juga pusing-pusing bandar Shah Alam untuk mencari tempat makan yang best.

Ais Campur

Banyak sangat tempaat makan yang best-best dan menyelerakan. Sehingga rambang mata memilihnya. Sebutlah apa sahaja jenis makanan Thailand, Arab, indon dan mamak semuanya ada.

Tauhu Penyet

Namun akhirnya aku mengambil keputusan untuk makan disebuah kedai masakan padang. Namanya restoran Ayam penyet Ria. Baru dua bulan dibuka. Melihat kepada ramainya jumlah pengunjung yang datang aku sangat yakin restoran ini bakal ngetop seperti restoran wong solo dan simpang tiga di Ipoh.

Ayam Penyet

Aku amat berharap agar anak-anak aku dapat makan dengan berselera disini. Namun jagkaan aku meleset kerana hampir keseluruhan makanannya tersangat pedas tahap dewa-dewa. Suapan pertama lagi anak aku yang bongsu sudah tidak dapat menelan dan mengunyah makanan yang tersangatlah pedasnya.

Sup Ekor Lembu

Aku berasa kesiaan apabila melihat anak-anak aku yang memang tak tahan dengan makanan pedas menyebut pedas-pedas. Terpaksalah aku membeli makanan lain untuk anak-anak aku. Seleepas makan taukeh kedainya bertanya kepada aku sedap ke makanan dikedainya?. Aku menjawap makanannya sedap tetapi pedas banget bu... Perlu dikurangkan pedasnya kerana tak sesuai rasa yang sebegitu pedas untuk kanak-kanak.

Ayam Bakar

Namun aku berasa puas jugek kerana tercapai juga hajat untuk makan ayam penyet yang authentic dari Indonesia. Namun mulut memang terasa sangat panas dan berbahang laksana naga yang sedang ingin menghembuskan api dari mulutnya.... he he memang panas sungguh pengalaman ini.

Telur Penyet

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...