Nuffnang

Pengikut

Jumaat, 30 Januari 2009

RE: 50,000 kakitangan awan terjebak dalam skim cepat kaya



Aku tertarik dengan berita utusan malaysia dalam blog chik din (boleh klik kat bawah). Kalau ikutkan memang ramai kakitangan awam yang terlibat dalam skim cepat kaya. Pandangan aku begini sebenarnya orang kita terutama orang melayu kebanyakannya (bukan semua) mempunyai mentaliti mudah percaya cakap orang tanpa menkaji apa yang orang tu cakap, main percaya bulat-bulat. Tak nak ambil inisiatif kaji, teliti dan berfikir jauh ke hadapan dari pada segi kesan dan akibatya.

Kadang-kadang bukan sahaja skim cepat kaya dan pelaburan internet tetapi leader-leader dalam direct selling pun menganjurkan pelbagai skim . Yang bestnya sasarannya kakitangan awam. Contoh 2 hari lepas ada leader satu syarikat mula huruf H berakhir huruf O datang jumpa aku nak jadikan aku ni kaya. Dengan syarat buat pinjaman RM 20,0000 atau RM 35,000 atau lagi besar lagi bagus. Kemudian dia akan bagi 10 penapis air atau baju pembentuk badan wanita. Aku kena cari lagi kawan yang boleh buat pinjaman. Berterusan 3 bulan aku akan ada income yang besar. Memang betul la kalau dapat orang. Kalau tak dapat apa macam. Masalahnya aku tak sanggup nak menjanjikan harapan palsu pada kawan-kawan atau sedara-mara. Sebenarnya ini penipuan secara halus.

Cuba fikir kalau dia cerita pada orang yang tak pernah buat MLM, atau ada buat tapi tak begitu faham tentang MLM atau kakitangan yang mampu buat pinjaman dan nak cepat kaya dah tentu terpengaruh. Sebabnya bila dia menerangkannya macam mudah sangat benda tu. Dan setakat kita buat pinjaman 20,000 macam tak de apa je.

Tapi hakikatnya, kawan-kawan aku yang dah buat dengan syatrikat ni hampir kesemuanya gagal. Penapis air tersadai dirumah, terpaksa tanggung hutang. Leader yang janji nak tolong mencari downline dan nak tolong jualkan penapis air pun lesap. Akhirnya dia akan cakap buat MLM ni kena usaha sendiri kalau nak berjaya. Masa mula-mula datang jumpa kita cerita semuanya senang, mudah dan semua benda dia boleh tolong.

Piiiiiiiirah......... aku dah masak dengan MLM yang macam ni.Macam-macam skim aku dah dengor. Leader yang datang dengan kereta-kereta mewah lagi aku tak percaya. Lagi besor kereta dia lagi banyak kelentongnya.Bukan semua MLM aku marah. Banyak produk MLM yang bagus-bagus Cuma Aku marah jenis MLM yang macam ni. Hati-hati kakitangan awam anda sering jadi mangsa kerana anda boleh buat pinjaman.

Kalau jumpa geng macam ni dengar boleh. Kalau dia ajak masuk bagi alasan nak fikir dulu. Lepas tu pandai-pandai le. Jangan terlampau ghairah.......

2 ulasan:

  1. memang betul pun, depa ni bila kempen MLM, mak bapak adik beradik semua pun depa sanggup kelentong inikan pula kita yang kengkawan seposen doposen ni lagi la tarak pa. Ni namenyer carik penyakit pastu nak mengjangkit kat org lain.

    BalasPadam
  2. aku kalau ader kangkawan lame tipon, hmmm 1st dlm kepala hotak aku , samaade die ikhlas atau pun nak ajak MLM. Sembang pye sembang...hmmm ...memang betoi....last2 ke MLM jugak. Mintak mahap lah, bukan aku nak hina MLM ni. tapi cara MLM ni beroperasi tak betul. Lebih kpd cari ahli bukan jual barang. Klau barang depa ni baguih, pi la juai terus kat market. Ni caranyer nak merompak atau minta sedekah cara halus.

    Tuan Puan, sapa pun tak kisah kalau hilang RM5 betul tak. Tapi kalau 1juta org hilang RM5 sebab sorang penipu ni, so senang2 aje dier dapat 5 juta. Kita rugi lima ringgit je beb, pa da hal tol tak. Itu lah konsep yg sebenarnyer.

    Pakai Keter beso??.....kah kah kah....tak heran teman. Tu keter bank...hutang. Teman pakai keter kancil tapi cash kih kih kih. Aii ntahlah...macam macam org pastu panggey teman pi ke kelas MLM malam malam...eiii tak ku sioo...buat peloh ketiak teman je...membazir kan masa, duit minyak + migrain = apah tak mandang. Baik dok rumah nengok TV atau ajar anak2 teman sekoloh.

    Teman kalau dengo MLM, hmmmm....dengor buat ngambik ati ajer la. Dalam hati....biler la ko ni nak blah. Dah tak larat teman dengor bersyarah....buaang masa ajer.

    Kita kalau dah susah, cube la carik jalan keluar dengan baik, jual goreng pisang pun tak ape kat tepi jalan tu haaaa. Tapi jangan pulak kita nak nipu nipu org, atau jadi macam pemintak sedekah terhormat. nak mintak sedekah mcm kat uptown tu tau plak malu. Tapi nipu org thr MLM, tak tau malu. Pedas kan ? hmmm memang pedas ini hadiah pade deme2 yang sekian lama menipu org.

    Betul la org kater, kalau kita tak tamak nak jadi kayer. Duit yg ader , bejimat cermat pun dah hidup senang. Tapi ni idak, pinjam sane pinjam sini...buat MLM...carik penyakit.....pastu tumpo. dah lah, berubah lah ...berubah....letih teman beletior dah ni

    Sekian terima Kasih

    BalasPadam

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...