Nuffnang

Pengikut

Selasa, 10 Mac 2009

Diam ! Diam ! Diam!


Kadang kala sekarang ni aku lebih suka berdiam diri. Mungkin diam lebih baik bagi aku dalam banyak perkara. Banyak bercakap mungkin mengguris banyak pihak dan banyak hati-hati yang akan terluka. Baca artikel di bawah yang aku ambil dari forum carigold.

HIKMAH BERDIAM DIRI

Manusia berbicara setiap masa.Bicara yang baik akan membawa keselamatan dan kebaikan kepadamanusia.Jika bicara tidak mengikut adabnya,manusia akan merana di dunia dan di akhirat.Di dunia akan dibenci oleh manusia lain manakala di akhirat bicara yang menyakiti hati orang lain akan menyebabkan kita terseksa kekal abadi di dalam neraka ALLAH S.W.T.Bagi mereka yang beriman,lidah yang dikurniakan oleh ALLAH itu tidak digunakan untuk berbicara sesukahati dan sia-sia.Sebaliknya digunakan untuk mengeluarkan mutiara-mutiara yang berhikmah.Oleh itu, diamadalah benteng bagi lidah manusia daripada mengucapkan perkataan yang sia-sia.


HIKMAH DIAM


1.Sebagai ibadah tanpa bersusah payah
2.Perhiasan tanpa berhias.
3.Kehebatan tanpa kerajaan.
4.Benteng tanpa pagar.
5.Kekayaan tanpa meminta maaf kepada orang.
6.Istirehat bagi kedua malaikat pencatat amal.
7.Menutup segala aib.Quote:
Hadis-hadis Rasulullah mengenai kelebihan diam yang bermaksud:

“Barang siapa yang banyak perkataannya,nescaya banyaklah silapnya.Barang siapa yang banyak silapnya,nescaya banyaklah dosanya. Dan barang siapa yang banyak dosanya,nescaya neraka lebih utama baginya”.(RW ABU NAIM)

“Barang siapa yang beriman kepada ALLAH dan Hari Akhirat,maka hendaklah ia berkata yang baik atau diam”.(RW BUKHARI&MUSLIM)

“Barang siapa diam maka ia terlepas dari bahaya”.(RW AT-TARMIZI)

Madah dari hukama:Banyak diam tidak semestinya bodoh,banyak cakap tidak semestinya cerdik,kerana kecerdikan itubuah fikiran,orang cerdik yang pendiam lebih baik dari orang bodoh yang banyak cakap .Menasihati orang yang bersalah ,tidak salah.Yang salah memikirkan kesalahan orang itu.Kalau orang menghina kita,bukan kita terhina,yang sebenarnya orang itu menghina dirinya sendiri.Manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dengan diam .Jalan yang terbaik ialah diam kalaukita tidak dapat bercakap ke arah perkara-perkara yang baik. Bicara yang baik adalah lambang hati yangbaik dan bersih yang bergantung kepada kekuatan iman pada diri manusia.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...