Nuffnang

Pengikut

Ahad, 26 Jun 2011

Mat Terap

Hari jumat adalah penghulu segala hari. Hari jumaat juga bermaksud hari untuk bersembahyang Jumaat. Setiap hari jumaat aku dan 2 anak lelaki akan ke masjid berhampiran dengan tempat tinggal aku. Yang menyedihkan ramai sangat yang bercakap-cakap ketika khutbah dibacakan. Sampaikan kadang-kadang waktu sembahyang pun masih ada yang bermain dan bercakap.


Pada minggu ni aku bersembahyang di sebelah seorang kanak-kanak kecil dalam lingkungan umur 4 tahun yang bersembahnyang di sebelah ayahnya. Selepas mengangkat takbiratul ihram budak tersebut memeluk tubuh sambil bergoyang-goyang. Itu aksi yang biasa aku tengok juga pada kanak-kanak lain.


Yang akan aku tak tahan setiap kali sujud, maka setiap kali itulah kanak-kanak tersebut terus meniarap seperti aksi askar menembak dalam keadaan meniarap. Kalau ikut kan hati memang nak tergelak aku dibuatnya. Namun aku memejamkan mata. Pada sangkaan aku mungkin aksi itu hanya pada rakaat pertama.. Rupa-rupanya dia meniarap pada semua rakaat. Apabila ayahnya duduk antara 2 sujud dan tahyat akhir elok je dia bangkit duduk....


Agaknya budak ni nak jadi askar kut... he he he ...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...